Boing uspio izbjeći štrajk koji bi paralizovao cijelu kompaniju

AKTUELNO Forbes 10. sep 2024. 07:30
featured image

10. sep 2024. 07:30

Boing (Boeing) je uspio da postigne uslovni sporazum sa sindikatom koji predstavlja više od 33.000 zaposlenih i tako potencijalno izbjegne štrajk do kojeg je moglo doći već ovde sedmice, što bi donijelo nove probleme već ionako opterećenoj kompaniji.

Sporazum uključuje povišice od 25 posto tokom naredne četiri godine, kao i niže troškove zdravstvenog osiguranja, piše u saopštenjima kompanije i sindikata International Association of Machinists District 751.

Boing je takođe obećao da će svoj sljedeći avion izgraditi u fabrici pored Sietla u saveznoj državi Vašington i tako zadržati proizvodnju u dugogodišnjem centru kompanije nakon što su neki segmenti preseljeni u fabriku u jeftinijoj Južnoj Karolini.

Do sporazuma je došlo u ranim jutarnjim satima u nedjelju nakon višesedmičnih pregovora, a on znači da će kompanija najvjerovatnije izbjeći štrajk: trenutni ugovor sindikata i kompanije ističe 12. septembra, a radnici su bili spremni na štrajk u slučaju da ne dođe do novog dogovora prije tog datuma, prenosi CNN.

Članovi sindikata još moraju glasati o sporazumu, što će učiniti u četvrtak, ali lideri sindikata preporučuju da se sporazum odobri.

Problemi s avionima 737 i letjelicom Starlajner

Štrajk bi bio samo posljednji u nizu negativnih vijesti za Boing. Loš period krenuo je nakon problema sa avionima 737, kao i svemirske letjelice Starlajner (Starliner). Pitanja o sigurnosti Boingovih novijih aviona 737 MAX krenula su nakon smrtonosnih nesreća 2018. i 2019. godine koje su pripisane greškama u sistemu kontrole leta. Zbog toga su avioni bili prizemljeni više od godinu dana nakon 2019. godine, a nekoliko saveznih istraga kulminiralo je dogovorom u kojemu je Boing priznao krivicu za prevaru ove godine. 737 MAX ponovno su dospjeli na naslovnice ranije ove godine, nakon što je tokom leta Alaskan Airlinesa s jednog od aviona odletio panel.

Boing je takođe zabilježio nekoliko mjeseci slabe prodaje, izazvane istragama problema s proizvodnjom i bezbjednošću. U maju je Boeing primio narudžbe za samo četiri nova aviona 737 Dreamliner i nijednu narudžbu za 737 MAX, izvijestio je CNN. Kompanija je prije nekoliko sedmica imenovala novog izvršnog direktora.

Molly Bohannon, Forbes
Boeing Reaches Major Labor Deal – Averting Costly Strike Amid Rough Year
(Prevela: Nataša Belančić)