Zašto je klimatski manifest Ilona Maska nestao sa stranica Tesle

BIZNIS Forbes 4. sep 2024. 07:00
featured image

4. sep 2024. 07:00

Plan je bio srž Maskove misije za Teslu: predvoditi promjenu od “ekonomije rudarenja i izgaranja prema solarnoj i električnoj ekonomiji” sa sve pristupačnijim električnim vozilima.

Manifest Ilona Maska (Elon Musk) iz 2006. godine, u kojemu je tech preduzetnik iznio svoju viziju za kompaniju za električne automobile Tesla, nestao je sa stranica kompanije, zajedno sa svim objavama Maska i drugih rukovodilaca Tesle nastalim prije 2019. godine.

U tekstu je bila iznesena Muskova perspektiva o ključnom cilju Tesle: pokazati da solarna energija i električni automobili mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Ta Maskova perspektiva posljednjih se godina dramatično promijenila, zajedno s njegovim ostalim političkim stavovima.

Tokom intervjua s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom (Donaldom Trump), kojemu je dao podršku tokom predsjedničke kampanje, Mask je promijenio svoja ranija mišljenja o izvorima energije.

Promjena stavova

“Moji stavovi o klimatskim promjenama i nafti i gasu… poprilično su umjereni,” rekao je Mask tokom razgovora. “Mislim da ne bismo smjeli ocrnjivati industriju nafte i gasa, kao ni ljude koji u tim industrijama naporno rade kako bi proizveli energiju koja pokreće našu ekonomiju.”

To je daleko od njegovih stavova u ranim danima Tesle: “Najveći cilj Tesla Motorsa (i razlog zašto osnivam ovu kompaniju) je pomoći ubrzati prelaz s ekonomije rudarenja i sagorijevanja ugljovodonika prema solarnoj i električnoj ekonomiji koja je, vjerujem, primarno – ali ne i jedino – održivo rješenje,” napisao je Mask u objavi 2006. godine. Takođe je obećao da će svaki novi Teslin model biti jeftiniji od onog prethodnog, kao i da je cilj da električni automobili postanu široko dostupni.

Tesla via archived screenshot, FORBES

Uprkos uspjehu Tesle, koji je najvrijedniji proizvođač automobila u svijetu, kao i prošlogodišnjoj rekordnoj prodaji od 1,8 miliona automobila, Mask je odustao i od cilja da njegova kompanija prodaje 20 miliona vozila godišnje do kraja decenije. Umjesto toga je počeo promovisati robotaksije i autonomna vozila kao novi cilj za Teslinu budućnost i profitabilnost.

Pretrage Maskove objave od 2. avgusta 2006. godine – kada je on bio tek najveći investitor kompanije prije nego je preuzeo kao izvršni direktor – sada vode tek do blog sekcije stranice, gdje je najstarija objava iz januara 2019. godine. Nestala je ažurirana verzija njegove vizije od 20. jula 2016. godine. Tekst i slike nestalih objava još se mogu pronaći na brojnim stranicama obožavatelja Tesle, ali nisu više dostupne na inernet arhivi Wayback Machine.

Maskov manifest iz 2006. godine objavljen je nedugo nakon prvog javnog događaja kompanije na koji su bili pozvani i mediji i javni funkcioneri, uključujući tadašnjeg guvernera Kalifornije Arnolda Švarcenegera (Arnold Schwarzenegger), a na kojemu je predstavljen Roadster EV, električni sportski automobil. Manifest je bio temelj vizije kompanije u vrijeme kada tržište električnih vozila praktično nije ni postojalo. U godinama nakon objavljivanja manifesta, Tesla i Mask postali su omiljena imena zajednice klimatskih aktivista.

Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes

Mask nije odgovori na upit Forbesa

Starije objave na blogu Tesle počele su nestajati nakon što su prošle sedmice mediji izvijestili da je objava kompanije iz oktobra 2016. u kojoj je stajalo da “svi Teslini automobili koji se sada proizvode imaju potpune alatke samovozećeg automobila”, takođe nestala. Kompanija se suočava sa grupnom tužbom u kojoj se Mask i kompanija optužuju da su zavaravali kupce o samovozećim kapacitetima automobila. Iako je Mask govorio da je kompanija lider u toj tehnologiji, inženjeri Tesle u nekoliko su navrata potvrdili da funkcije Autopilot i FSD (eng. full self-driving) zahtijevaju da osoba u automobilu u svakom trenutku bude spremna preuzeti kontrolu nad vozilom.

Regulatori u Kaliforniji takođe su kompaniju optužili za lažno predstavljanje funkcija, dok je Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) identifikovala čak 13 fatalnih nesreća u kojima je učestvovala funkcija Autopilot i zaključila da takvo ime za ovaj sistem“može vozače navesti da povjeruju da automatizacija ima veće sposobnosti nego što ih zaista ima.”

Mask nije odgovorio na upite za komentar, kao ni Tesla.

Alan Ohnsman, Forbes
Elon Musk’s 2006 Climate Manifesto For Tesla Is Gone From Its Website
(Prevela: Nataša Belančić)