Povratak u školu, ali ne i ekranima: Kako SAD rješavaju pitanje upotrebe mobilnih telefona

AKTUELNO Forbes 2. sep 2024. 08:14
featured image

2. sep 2024. 08:14

Rad je postao lakši za Brajana Kerekesa (Brian Kerekes), nastavnika u srednjoj školi, od avgusta prošle godine kada je prvi put osjetio posljedice novog zakona na Floridi koji ograničava upotrebu mobilnih telefona tokom nastave.

Iskusni profesor statistike sada provodi manje vremena patrolirajući učionicom i kontrolišući učenike, a više vremena ih podučava kako da prikupljaju i interpretiraju podatke.

Prije nego što je Florida usvojila zabranu u maju 2023. postavši prva od najmanje osam američkih država koje su zabranile ili ograničile upotrebu mobilnih telefona u školama, uređaji su bili stalna smetnja u Kerekesovom razredu u srednjoj školi Tohopekaliga u gradu Kisimi u centralnoj Floridi.

„Učenici su ih ili koristili da pričaju s nekim u drugom razredu, ili s nekim s druge strane sobe, ili su se jednostavno isključivali, odlazili na TikTok i slično tome“, rekao je Kerekes, koji je nastavnik već 17 godina, u jednom od intervjua.

Nastavnici širom zemlje suočavaju se sa istim izazovom, što objašnjava zašto sve više država i okruga preduzima korake da ograniče ili potpuno zabrane mobilne telefone u učionici, pa čak i tokom cijelog školskog dana.

Djeca u državama poput Indijane, Luizijane i Južne Karoline, kao i u nekim okruzima oko Kanzas sitija, moraće od ove školske godine, poput svojih vršnjaka na Floridi, da se prilagode novim pravilima u vezi s korišćenjem ovih uređaja u školi.

Telefoni velika smetnja u nastavi

Pravila će se razlikovati od države do države i od okruga do okruga, ali svi potezi proističu iz istih zabrinutosti.

Naime, prema istraživanju Pew Research centra koje je rađeno prošle jeseni, 72% nastavnika u srednjim školama smatra da su mobilni telefoni velika smetnja u učionici.

Prosvjetni radnici takođe brinu da stalan pristup društvenim mrežama može negativno uticati na mentalno zdravlje dece. Brojne studije su uspostavile tu korelaciju, otkrivši da vrijeme provedeno na platformama poput Instagrama i TikToka može dovesti do anksioznosti, depresije i niskog samopouzdanja, jer djeca nerijetko bivaju zlostavljana na mreži i upoređuju svoje živote sa pažljivo ispoliranim narativima drugih.

Američki ljekar, general Vivek Marti (Vivek Murthy) otišao je toliko daleko da je prošle godine izdao zdravstveno upozorenje, upozorivši da postoji dovoljno dokaza koji pokazuju da društvene mreže mogu biti loše za djecu i tinejdžere.

„Nalazimo se usred nacionalne krize mentalnog zdravlja mladih, zabrinut sam da su društvene mreže važan pokretač te krize, koju moramo hitno rješavati“, rekao je.

Iako društvene mreže mogu povezati decu, učiniti da se osjećaju manje usamljeno i pružiti im zabavan i kreativan izlaz, one ih takođe izlažu štetnom sadržaju, istakao je Marti u savjetovanju koje je izdao američki Sekretarijat za zdravlje i socijalne usluge.

Foto: Shutterstock

Kao što primjećuju prosvjetni radnici poput Kerekesa, neki učenici koriste svoje telefone da maltretiraju druge učenike na mreži tokom školskog dana, a u najekstremnijim slučajevima, da organizuju tuče i snimaju ih. Nada je da će zabrana mobilnih telefona smanjiti takve incidente. Kerekes je rekao da je čuo da su zabrane već dale rezultate.

Ne žele svi zabranu mobilnih telefona

Trenutna debata o upotrebi mobilnih telefona u učionici je složena i ponekad emotivna, posebno za roditelje koji žele da njihova djeca mogu da ih kontaktiraju u slučaju nužde, posebno imajući u vidu sve veći broj pucnjava u školama širom zemlje.

Učenici u nekoliko država čak su pokrenuli peticije protiv zabrana.

„Zabrana korišćenja mobilnih telefona u srednjoj školi za mnoge od nas predstavlja narušavanje naših prava i izvor velike frustracije“, navodi se u peticiji na sajtu Change.org koju su pokrenuli učenici iz Luizijane.

„Iako razumijemo potencijal za ometanje, vjerujemo da se korišćenjem mobilnih telefona može, i treba, odgovorno upravljati“.

„Omogućavanje da koristimo svoje telefone u razumnim granicama ne samo da bi ukazalo povjerenje u nas kao odgovorne pojedince, već bi nas takođe opremilo neophodnim vještinama za upravljanje sopstvenim vremenom i distrakcijama“, piše dalje u peticiji.

Guvernerka Njujorka, Keti Hokul (Kathy Hochul), razgovarala je sa roditeljima, učenicima i prosvjetnim radnicima o predloženoj zabrani pametnih telefona koju je najavila u maju.

Prema njenom predlogu, djeci bi bilo dozvoljeno da u školu donose „obične“ telefone, koji im omogućavaju da šalju poruke i obavljaju pozive kada je to potrebno, ali ne i da pristupaju internetu.

„Možemo pomoći našim mladim ljudima da uspiju u učionici tako što ćemo osigurati da uče i rastu, a ne da klikću i skroluju“, rekla je Hokul u saopštenju.

Međutim, djeca imaju toliko problema s odvajanjem od svojih telefona da neki okruzi u Njujorku ne žele da čekaju na zabranu na nivou cijele države.

Jedan školski okrug u zapadnom dijelu Njujorka najavio je politiku „Bez telefona od zvona do zvona“, koja će zahtijevati od učenika od šestog do 12. razreda da tokom dana svoje telefone odlažu u sigurne, zaključane torbice koje obezbjeđuje škola.

Torbice će ostati kod učenika, a nakon završetka škole, administratori će ih automatski otključavati.

Ograničenja korišćenja telefona, dvostranački problem

Iako podaci Pew Research centra pokazuju da 82% nastavnika u osnovnim i srednjim školama u SAD-u kaže da njihova škola ili okrug već ima neku vrstu politike u vezi sa mobilnim telefonima, sve više država uvodi obavezne mjere.

Guverner Ohaja, Majk Devajn (Mike DeWine), republikanac, potpisao je zakon u maju koji zahtijeva od škola da usvoje i sprovedu sopstvene zvanične politike u vezi s upotrebom mobilnih telefona u učionici.

Izvršna naredba koju je u julu potpisao guverner Virdžinije Glen Jangkin (Glenn Youngkin) takođe republikanac i koja treba da stupi na snagu u januaru, ima sličnu namjenu. Poput Devajna i Jangkin je republikanac.

Ovo je svakako pitanje koje prevazilazi stranačke linije. Guvernerka Njujorka Keti Hokul je demokrata, a guverner Kalifornije Gavin Njusom (Gavin Newsom), takođe demokrata, u junu je izrazio podršku za zabranu mobilnih telefona na nivou cijele države.

Članovi odbora za obrazovanje u školskom okrugu Los Anđeles Junifajd, drugom po veličini školskom okrugu u zemlji, već su glasali za zabranu upotrebe mobilnih telefona tokom nastave, iako konkretna pravila politike još nisu postavljena.

U javnoj školi gdje predaje Kerekes, učenici i dalje mogu imati telefone u učionici, ali državni zakon im zabranjuje pristup društvenim mrežama dok koriste školski Wi-Fi.

Ako budu uhvaćeni u kršenju pravila, suočavaju se s težim posljedicama nego ranije: neko iz kancelarije direktora dolazi u učionicu i oduzima im telefon do kraja dana.

„Kada bi ta osoba ušla u učionicu, ostali učenici bi shvatili da se ne šalimo“, rekao je Kerekes.

„Mislim da se pokazalo veoma uspješnim“, dodao je Kerekes, osvrćući se na zakon Floride koji je na snazi već godinu dana. „Nivo problema s kojima smo morali da se nosimo, a koji su bili povezani s mobilnim telefonima, bio je znatno manji nego prethodnih godina“, kaže.

Leslie Katz, saradnica Forbesa

Back To School But Not To Screens: States Ramp Up Cellphone Bans