Šein tužio Temu zbog kršenja autorskih prava

BIZNIS Forbes 21. avg 2024. 20:54
featured image

21. avg 2024. 20:54

Kineski gigant brze mode Šein (Shein) tuži konkurentsku kompaniju Temu za kršenje autorskih prava, tvrdeći da se platforma “maskira” kao onlajn trgovina kopirajući proizvode koje prodaje Šein. I sam Šein se suočava sa sličnim optužbama od drugih brendova i trgovina.

U tužbi podnesenoj u ponedjeljak saveznom sudu u Vašingtonu, Šein optužuje Temu – čiji je vlasnik PDD Holdings – za organizovanje “koordinisanog plana” krađe tajni, krivotvorenje, kršenje autorskih prava i lažno oglašavanje.

Najmanje jedan zaposleni Temua krao je “vrijedne tajne” od Šeina, u kojima su se nalazile informacije o najprodavanijim proizvodima, a Temu je potom naredio prodavačima na platformi da prodaju “krivotvorene verzije” tih proizvoda, tvrdi Šein.

Temu podstiče prodavce da krše pravila?

Takođe tvrde da Temu “podstiče” prodavce da krše prava o intelektualnom vlasništvu i sprečava brendove da uklone svoje proizvode sa internet stranica Temua, kao i da se Temu “lažno predstavljao” kao Šein kreiranjem naloga na X-u i da je pokušao “pogrešno navesti kupce prema platformi Temu.”

Šein od Temua zahtijeva odšetu, a iznos bi trebalo da bude određen nakon suđenja s porotom, kao i troškove advokata.

Ovo nije prvi put da su Temu i Šein upleteni u sudske bitke. Temu je u decembru tužio Šein za navodno “mafijaško zastrašivanje” proizvođača. Temu tvrdi da je Šein koristio agresivne taktike “kako bi se ilegalno miješao u poslovanje Temua,” uključujući podnošenje desetine hiljada nelegitimnih žalbi za kršenje autorskih prava. Ta tužba još traje. Temu je prošlog jula podnio još jednu žalbu protiv Šeina, ovaj put optuživši kompaniju za kršenje prava o zaštiti konkurencije zbog navodnog zastrašivanja i prijetnji upućenih dobavljačima koji su željeli sarađivati s Temuom. Prošlog marta, Šein je tužio Temu za navodno iznošenje laži o Šeinu tokom promovisanja sopstvene platforme. Obje te tužbe odbačene su u oktobru.

Drugi modni brendovi i prodavci optužili su Šein za kršenje autorskih prava. H&M je tužio Shein prošlog jula, tvrdeći da je Šein ukrao intelektualno vlasništvo kompanije i prodavao krivotvorine. Slične tužbe podnijeli su i Dr. Martens, Ralf Loren (Ralph Lauren), Livaj Straus (Levi Strauss), Puma i Adidas. Te tužbe još traju.

Ko je jači: Šein ili Temu?

Šein i Temu, dvije onlajn trgovine poznate po niskim cijenama i ogromnom katalogu proizvoda, posljednjih su godina postale izuzetno popularne. Temu, čiji vlasnik PDD Holdings takođe upravlja i Temuovom sestrinskom kompanijom, kineskom e-commerce platformom Pinduoduo, u SAD je stigao u septembru. Šein je osnovan 2008. godine, a postao je jedan od najpopularnijih brendova odjeće u svijetu, ostvarivši 2022. godine 100 milijardi dolara zarade od prodaje. Kompanija se suočava sa žestokim kritikama zbog prodaje proizvoda nastalih u radionicama s lošim i nesigurnim radnim uslovima, uključujući tvrdnje o 17-satnom radnom vremenu i odbijanju od plate zbog eventualnih grešaka radnika.

Ty Roush, Forbes
Shein Sues Temu Over Copyright Infringement – Claiming Fast Fashion Rival Sells Counterfeits
(Prevela: Nataša Belančić)