Eksperimentalna škola Ilona Maska upisuje učenike

BIZNIS Forbes 11. avg 2024. 07:00
featured image

11. avg 2024. 07:00

Eksperimentalna škola koju je Ilon Mask (Elon Musk) planirao da otvori u ruralnoj zajednici u Teksasu sada upisuje učenike. U Bastropu, idiličnom ranču koji je postao dom za SpaceX i The Boring Company, Maskova škola – nazvana Ad Astra – planira da počne da radi u septembru “na osnovu licence Ministarstva zdravlja i ljudskih usluga Teksasa”.

Ad Astra, što znači “Do zvijezda”, osnovao je Mask 2014. godine kako bi obrazovao svoju djecu. “Nisam vidio obične škole koje rade ono što sam smatrao da bi trebalo da se uradi”, rekao je tada. Prva škola je prvenstveno služila njegovoj i djeci zaposlenih u SpaceX-u, za koju je školarina prvobitno bila besplatna.

Smještena u sjedištu SpaceX-a u Hautornu, Kalifornija, imala je samo nekoliko desetina učenika do 2018. godine i ponosila se STEM-orijentisanim kurikulumom koji je favorizovao matematiku, nauku, vještačku inteligenciju i robotiku. Navodno je zatvorena 2020. tokom pandemije i prešla je na hiperkompetitivnu onlajn školu pod nazivom Astra Nova. Od tada, početna stranica Astra Nova čini se da je preusmjerena na trenutni sajt Ad Astra.

Obnova Ad Astra u Bastropu naglašava sličan kurikulum, iako njen sajt pruža malo detalja o časovima. Prihvata prijave za školsku godinu 2024-2025 i zatraženo je da djeca “budu samostalna u korišćenju WC-a prije nego što započnu Primarni program”.

Iako čeka licencu za rad, Ad Astra je na X-u objavila da su “prijave za školsku godinu 2024-2025 sada otvorene”. Mask je ranije izjavio da Ad Astra ne naglašava nivoe razreda i umjesto toga se fokusira na “stavljanje sve djece u isti razred u isto vrijeme, kao na proizvodnoj traci”.

Prema sekciji Česta pitanja o prijemu, 18 učenika u osnovnom programu i 30 učenika u nižem razredu biće primljeni u Bastrop, gdje će školarina biti subvencionisana prvu godinu, ali će kasnije biti “u skladu sa lokalnim privatnim školama koje uključuju produženi dnevni program”.

Prošle godine, Vol strit džurnal (Wall Street Journal) je izvijestio da je Mask razmatrao otvaranje Montesori škole u Bastropu, a nekoliko mjeseci ranije, Ad Astra je navodno zapošljavala nastavnike u Bastropu preko agencije Xplor Education. Sajt Ad Astra ne pominje da je Montesori škola, ali Xplor još ima oglase za nastavnike predškolskog, osnovnog i STEM obrazovanja.

“Dok njihovi roditelji podržavaju proboje koji proširuju domet ljudskih mogućnosti, njihova djeca će izrasti u sljedeću generaciju inovatora”, navodi se u oglasima za posao. (Prijave se, međutim, ne čine ograničenim na Maskove zaposlene). Škola će biti smještena na bivšoj farmi konja, prema podacima registra imovine.

Mask je počeo da kupuje zemljište u Bastropu 2021. godine, što je izazvalo nezadovoljstvo kod mnogih njegovih stanovnika. Mask je kupio nekoliko domaćinstava za proizvodne objekte SpaceX-a i Boring Company, a njegove kompanije su od tada optužene za nemarno razvijanje zemljišta duž rijeke Kolorado. Ove godine, The Boring Company je kažnjena sa dva ekološka prekršaja zbog nepravilnog zbrinjavanja otpadnih voda.

U gradu je Mask takođe počeo da gradi stambenu zajednicu pod nazivom “Snailbrook”, kao i niz prodavnica i restorana pod nazivom “Hyperloop Plaza”.

Sarah Emerson, Forbes

Elon Musk’s Experimental School In Texas Is Now Looking For Students