Manje radnih mjesta, Intel pao 26%, Bezos izgubio 15 milijardi: SAD opet pominje recesiju

BIZNIS Forbes 4. avg 2024. 14:23
featured image

4. avg 2024. 14:23

Sva tri glavna američka berzanska indeksa pala su u petak, jer su akcije izgubile na vrijednosti nakon izvještaja koji je pokazao da je američka ekonomija prošlog mjeseca imala manje novih radnih mjesta nego što se očekivalo, što je izazvalo zabrinutost zbog recesije.

Dau (Dow Jones) je pao za 610 poena (1,5%), dok su S&P 500 i Nasdaq pali za 1,8% i 2,4% na zatvaranju trgovanja.

Nasdaq je ušao u teritoriju korekcije nakon pada od više od 10% u odnosu na svoj nedavni maksimum od 18.671,07 postavljen 10. jula, završavajući najgori dan od 24. oktobra 2023.

Cboe indeks volatilnosti – često nazivan „mjerač straha“ Vol Strita (Wall Street) – porastao je na čak 29,66, što je najviši nivo za ovaj indeks od marta 2023, ukazujući na povećanu volatilnost na svim tržištima u narednih 30 dana.

Širu tržišnu rasprodaju predvodio je Intel, čije su akcije pale 26% što je najgori dan za kompaniju od 2000. nakon objavljivanja rezultata koji nisu ispunili očekivanja analitičara, dok je Amazon takođe imao najgori dan od 2022. godine nakon pada od gotovo 9%.

Envidija (Nvidia) (1,7%), Adobi (Adobe) (3,7%), Tesla (4,2%) i Moderna (8%) takođe su zabilježili značajne padove.

Foto: Reuters/Mike Segar/

Osnivaču Amazona, Džefu Bezosu (Jeff Bezos), neto vrijednost smanjena je za 15 milijardi dolara u petak, jer su akcije kompanije pale. Ostali milijarderi izgubili su najmanje milijardu dolara, uključujući svih 10 najbogatijih ljudi u svijetu. Procijenjena neto vrijednost Ilona Maska (Elon Musk) iz Tesle pala je za 5,3 milijarde dolara, Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) iz Mete za 3,8 milijarde dolara, Bernara Arnoa (Bernard Arnault) iz LVMH za 3,1 milijardu dolara i Lerija Elisona (Larry Ellison) iz Orakla (Oracle) za 4,8 milijardi dolara.

Prošlog mjeseca je američka privreda otvorila oko 114.000 radnih mjesta, što je ispod očekivanja od 185.000, dok je nezaposlenost dostigla najviši nivo od 2021. godine. Izvještaj Ministarstva rada dodatno je povećao zabrinutost zbog recesije, pri čemu su neki analitičari sugerisali da Federalne rezerve nisu smanjile kamatne stope na vrijeme. Predsjednik FED-a, Džerom Pauel (Jerome Powell), signalizovao je da će smanjenje kamatne stope biti „na stolu“ za naredni sastanak u septembru.

Dau, S&P i Nasdaq su ove godine dostigli nove istorijske maksimume, uključujući višednevni period u kojem je Dau postavio nove intradnevne maksimume prošlog mjeseca. S&P i Nasdaq su prošle nedjelje imali svoje najbolje dane od februara, prateći tehnološki rast predvođen Envidijom, koja je dodala rekordnih 329 milijardi dolara tržišne kapitalizacije u jednom danu.

Klaudija Sam (Claudia Sahm), glavna ekonomistkinja u finansijskoj konsultantskoj firmi New Century Advisors, rekla je za CNBC da SAD „trenutno nisu u recesiji“, iako je „momentum u tom pravcu“. Sam je napomenula da recesija „nije neizbježna“ dok postoji „značajan prostor za smanjenje kamatnih stopa“.

Ty Roush, Forbes

Nasdaq Enters Correction As Jobs Report Fuels Massive Stock Selloff