Aston Martin Valiant je po mjeri zvijezde Formule 1 Fernanda Alonsa

LIFESTYLE Forbes 28. jul 2024. 20:50
featured image

28. jul 2024. 20:50

Šta se desi kada as Formule 1 i dvostruki svjetski šampion Fernando Alonso zamoli svog poslodavca, kompaniju Aston Martin, da napravi novi „ulični“ automobil?

Odgovor se zove Valiant, automobil fokusiran na trkačku stazu, ali legalan i za vožnju po putevima, iz Aston Marinovog Q odjeljenja.

Slijedi Valour, koji je stigao prije godinu i pokreće ga isti 5.2-litarski, twin-turbo V12 motor. Međutim, ovdje je snaga povećana na 735 konjskih snaga, a težina smanjena korišćenjem magnezijuma, titanijuma i 3D štampe. Mišićava karoserija je u potpunosti napravljena od karbonskih vlakana, a inspiracija za stil je tražena od trkača iz Le Mana iz 1980. kojeg je Aston Marin s ljubavlju nazvao „Mančer (Muncher)“.

Foto: Aston Martin

Aston kaže da će proizvesti samo 38 primjeraka Valianta.

Taj masivni V12 motor je uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem – što je rijetkost u bilo kom automobilu ovih dana, a kamoli u trkački orijentisanom Aston superautomobilu. Aston nije otkrio vreme od 0 do 100km/h niti maksimalnu brzinu, ali ne bi iznenadilo ni da su počeli sa trojkom, odnosno dvojkom.

Aston kaže da Valiant kombinuje „brutalni stil i neverovatne performanse jednog doba brutalnih V12 performansi sa najsavremenijim inženjeringom, laganim materijalima i spektakularnim dizajnom“.

Valiant je standardno opremljen karbonsko-keramičkim kočnicama, sa ogromnim diskovima prečnika 410 mm na prednjoj i 360 mm na zadnjoj osovini.

Točkovi Valianta od 21 inča takođe su napravljeni od magnezijuma i navodno smanjuju masu za skoro 15 kg. Dodatnih 12 kg je ušteđeno korišćenjem litijum-jonske baterije specifične za motosport za pomoćni električni sistem automobila.

Foto: Aston Martin

Najveća razlika između Valpura i novog Valianta, prema britanskom proizvođaču automobila, je njegov trap (suspenzija). Automobil koristi motorsport-grade sistem nazvan Multimatic Adaptive Spool Valve, za koji se tvrdi da prilagođava svaki amortizer na jednu od 32 diskretne krive amortizera za manje od šest milisekundi. Aston tvrdi da sistem, koji je izveden iz motosporta i nije dostupan na tržištu, daje njihovim inženjerima „skoro neograničene mogućnosti za podešavanje karakteristika vožnje i upravljanja“.

Sajmon Njutn (Simon Newton), direktor performansi vozila u Aston Martinu, rekao je: „Sa Valiantom smo pomjerili naglasak ka znatno povećanoj sposobnosti staze, dok smo ga ostavili prijatnim za vožnju po putevima… Sve to se kombinuje kako bi se stvorilo nevjerovatno iskustvo koje vlasnici Valianta neće moći da nađu ni u jednom drugom automobilu“.

Zadnji dio Valianta se najviše razlikuje od Valura, zahvaljujući velikom, fiksnom krilu postavljenom iznad uzdignutog „Kam“ repa. Zadnji dio takođe sadrži fiksni, jednodjelni poklopac u kome se na šarkama nalazi pravi ekran koji omogućava pristup prostoru za odlaganje dizajniranom za kacige i trkačka odjela.

Takođe se razlikuje od Valoura po novom istaknutom izduvnom sistemu koji izlazi sa zadnje strane sa četiri titanijumske izduvne cijevi koje su, kako kažu iz Aston Martina „stilizovane za maksimalan vizuelni efekat”.

Kabina sa dva sjedišta široko koristi izložena karbonska vlakna sa satenskim završnim slojem, jedinstveni volan sa tankim obodom, polu-kavez sa tačkama za pričvršćivanje pojaseva u četiri tačke i H-šemu mjenjača za manuelni prenos.

Foto: Aston Martin

Aston Martin kaže da će prve isporuke Valianta početi u četvrtom kvartalu 2024. godine. Fernando Alonso će, naravno, prvi dobiti svoj.

Alistair Charlton, saradnik Forbesa

The Aston Martin Valiant Is A Bespoke Supercar By F1 Star Fernando Alonso