Pobijedila ili izgubila, ovi izbori će se isplatiti Kamali Haris: Bolje da izgubi?

AKTUELNO Forbes 27. jul 2024. 09:45
featured image

27. jul 2024. 09:45

Ako se istorija ponavlja, potpredsjednica će moći da profitira od izbora, bez obzira na to da li postane vrhovni zapovjednik ili ne.

U nedjelju u 13:46 Kamala Haris (Kamala Harris) je bila u vođstvu kao potencijalni kandidat za nominaciju Demokratske stranke; u ponedjeljak je postala vjerovatni kandidat. Uprkos svojoj novoj kampanji, potpredsjednica je već obezbijedila delegate koji će joj biti potrebni na konvenciji Demokratske stranke u avgustu, i dobila je podršku od predsjednika i velike većine demokratskih guvernera, senatora i članova Predstavničkog doma. Rekordna poplava donacija njenoj kampanji pomoći će joj da ostane konkurentna sa Donaldom Trampom (Donald Trump) i Džej Di Vensom (JD Vance).

Lične finansije Haris takođe bi trebalo da ostanu snažne. Forbes je u maju procijenio da vrijedi osam miliona dolara, u odnosu na sedam miliona dolara u 2021. godini. Njena kandidatura za Bijelu kuću pružiće joj mnoge prilike da dodatno poveća svoje bogatstvo.

Šta ako izgubi

Na kratke staze, zapravo će bolje proći ako izgubi. Na primjer, između napuštanja kancelarije 2021. i neuspješne kandidature za predsjednika 2023. godine, Majk Pens (Mike Pence) je učetvorostručio svoju procijenjenu neto vrijednost sa miliona dolara na četiri miliona dolara, držeći govore i pišući memoare.

Nakon što je odlučio da se ne kandiduje 2016. godine nakon smrti sina, Džo Bajden (Joe Biden) i njegova supruga Džil (Jill) prihodovali su više od 17 miliona dolara od dva memoara, predavanja i govora, povećavajući svoju procijenjenu neto vrijednost sa 2,5 miliona dolara na osam miliona dolara (Danas vrijedi 10 miliona dolara, uglavnom zahvaljujući rastu vrijednosti njegove nekretnine u Delaveru).

Foto: Reuters/Rebecca Noble

Haris bi, čak i nakon gubitka izbora 2024. godine, mogla da se oslanja na ove provjerene metode zarađivanja novca za bivše političare i dalje izgradi svoju ušteđevinu.

Pored toga, njen suprug, Dag Emhof (Doug Emhoff), mogao bi dodatno da poveća njihovo bogatstvo. Kao advokat za zabavu u privatnoj praksi, zarađivao je više od milion dolara godišnje dok je ona bila senator. Kada je Haris postala potpredsjednica, Emhof je napustio svoju advokatsku praksu da bi predavao na Pravnom fakultetu Univerziteta Džordžtaun i fokusirao se na svoje dužnosti kao Drugi gospodin. Ako Haris izgubi, Emhof bi se mogao vratiti svom ranijem radu četiri ili osam godina ranije nego što bi inače – i sa dodatnim bonusom vrijednih kontakata širom vlade, mogao bi zaraditi mnogo.

Šta ako pobijedi

Ali šta ako Haris pobedi u novembru? Nova predsjednica Haris bi 20. januara 2025. godine dobila vilu za stanovanje koju finansiraju poreski obveznici i dodatak za troškove od 50.000 dolara, iako predsjedništvo nije potpuno besplatno: morala bi da pokriva svoje troškove za namirnice i lične pravne troškove.

Srećom po nju, dobila bi i povišicu od 70%, na 400.000 dolara. Takođe bi postala podobna za penziju prema Zakonu o bivšim predsjednicima koja bi vrijedila kao plata sekretara kabineta (ili potpredsjednika), oko 235.000 dolara godišnje do kraja života nakon napuštanja funkcije.

Ako Haris odsluži jedan mandat, takva penzija bi vrijedila oko 1,7 miliona dolara kada napusti funkciju; nakon dva mandata, vrijedila bi oko 1,1 milion dolara jer bi imala 68 godina kada bi počela da prima beneficije.

Ti finansijski benefiti su prilično dobri, ali predsjedništvo je vježba odloženog zadovoljstva. Napuštanje funkcije obično otvara finansijske slavine. Klintonovi su zaradili ogromnih 240 miliona dolara između 2001. i 2016. godine, prema prethodnoj analizi Forbesa, uglavnom od govora, pisanja i konsultacija. Donald Tramp je zaradio na svojoj postpredsjedničkoj slavi djelimično osnivanjem klona Twittera koji je povećao njegovu neto vrijednost za milijarde.

Bivši predsjednici

Detalji su nejasniji za predsjednike koji više nisu toliko uključeni u politiku. Džordž V. Buš (George W. Bush) je navodno dobio ugovor od sedam miliona dolara za svoje memoare i desetine miliona za govore.

Barak (Barack) i Mišel Obama (Michelle Obama) su navodno prodali prava na svoje knjige za 65 miliona dolara i potpisali ugovor sa Netflixom nepoznate vrijednosti, ali bez sumnje značajne.

Haris, koja je već nacionalna ličnost zahvaljujući svojem četvorogodišnjem mandatu u Senatu i četiri godine kao potpredsjednica, gotovo sigurno može da iskoristi slične izvore prihoda čak i ako izgubi u novembru, ali bivši predsjednici obično dobijaju mnogo veće sume od izdavača i agencija za talente.

Sa vrijednošću od osam miliona dolara, Haris i Emhof, oboje stari 59 godina, već su više od 20 puta bogatiji od prosječnog Amerikanca u njihovom starosnom dobu. Da li će moći da povećaju tu cifru brže pobjedom ili gubitkom izbora teško je reći, a malo je vjerovatno da Haris donosi odluke o kandidaturi na osnovu svog bankovnog računa. Ali jedno je jasno: ako odluče da zarade, Haris i Emhof će imati puno novca na putu, bez obzira na to šta se dogodi u novembru.

Kyle Khan-Mullins, Forbes

Win Or Lose, This Election Will Be Lucrative For Kamala Harris