Nekadašnji gigant Industrija motora Rakovica sada je u rukama MK grupe

BIZNIS Forbes Srbija 27. jul 2024. 07:43
featured image

27. jul 2024. 07:43

Industrija motora Rakovica od prije dvije godine u rukama je firme registrovane na Kipru Batting limited, a koja je povezana sa MK grupom, saznaje Forbes Srbija.

Kompanija Batting limited, čiji direktor je prema navodima u kiparskom poslovnom registru, Luka Bjeković, inače rukovodilac divizije MK Energy i glavni čovjek MK grupe za spajanja i akvizicije, stekla je imovinu IMR-a kupovinom od biznismena Zvonka Gobeljića.

Batting limited je 2022. preuzeo Gobeljićevu firmu Institut za izgradnju grada koja je formalni vlasnik kompleksa Industrija motora Rakovica.

Promjena je evidentirana i u registru stvarnih vlasnika APR-a tako da se od 2022. kao stvarni vlasnik Instituta za izgradnju grada više ne vodi Zvonko Gobeljić već Miodrag Kostić.

Ovu informaciju za Forbes Srbija potvrđuju i u MK grupi.

Na pitanje šta su njihovi dalji planovi kada je reč o IMR-u, odgovaraju sljedeće: „U ovom trenutku ne postoje definitivni planovi kada se radi o imovini koja je pripadala IMR-u. Kada budu postojale informacije od značaja za javnost, blagovremeno ćemo ih podijeliti sa vama, kao što je bila naša praksa i do sada kada su poslovni planovi u pitanju“, kažu u MK grupi.

Prodaja IMR-a iz stečaja

IMR je 2019. godine iz stečaja, kao pravno lice, kupio konzorcijum dvije domaće kompanije iza kojih je u to vrijeme stajao biznismen Zvonko Gobeljić. Riječ je o pomenutom Institutu za izgradnju grada i firmi Hempro AD.

Iako je vrijednost IMR-a u stečaju bila procijenjena na 2,9 milijardi dinara, Odbor povjerilaca ovog akcionarskog društva odlučio je da prihvati ponudu od 1,1 milijarde koju su dale Gobeljićeve firme.

IMR je tako prodat, a nadležni sud obustavio je postupak stečaja i nastavio onaj nad stečajnom masom.

Pošto se ovaj, nekada jugoslovenski industrijski gigant našao u vlasništvu Gobeljićevih firmi, novi vlasnici najprije su doneli odluku da IMR promijeni pravnu formu i umjesto akcionarskog društva postane društvo sa ograničenom odgovornošću, pod imenom IMR doo.

Samo nekoliko mjeseci kasnije, juna 2020. godine IMR prestaje da postoji pošto je „utopljen“ odnosno spojen sa Institutom za izgradnju grada.

Gobeljić od samog početka nije imao obavezu da zadrži proizvodnju, odnosno nastavi djelatnost u ovom preduzeću koje je nekada zapošljavalo više od 7.000 ljudi i imalo u svom vlasništvu 47 objekata, odnosno oko 75.000 kvadratnih metara proizvodnih hala i skladišta.

Novi vlasnik

Dvije godine nakon što je donijeta odluka da se IMR spoji sa firmom koja mu je jedan od suvlasnika, Institut za izgradnju grada dobija novog vlasnika.

Ilustracija: Lazar Lazić

Dokumenti dostupni na ARP-u pokazuju da je 2022. godine Institut za izgradnju grada prešao u vlasništvo Batting limited, firme registrovane na Kipru, koja postaje vlasnik 100 odsto udjela umesto firme Ekstra-pet iza koje stoji Zvonko Gobeljić.

Time je imovina IMR dospjela u ruke firme iza koje stoji MK grupa, odnosno njen predsjednik i osnivač Miodrag Kostić.

Petrica Đaković, Ivan Radak, Forbes Srbija