Nikolić-Vučinić: Nova Bijela knjiga već u novembru, brojne su barijere za investitore

BIZNIS Danijela Lasica 24. jul 2024. 07:00
featured image

24. jul 2024. 07:00

Savjet stranih investitora u Crnoj Gori objaviće Bijelu knjigu za ovu godinu već u novembru, kako bi Vladu upoznali sa barijerama sa kojima se suočavaju prije usvajanja njenog programa rada za 2025.

To je za Forbes magazin najavila direktorica Savjeta stranih investitora Arijana Nikolić-Vučinić.

Savjet stranih investitora objavio je nedavno izdanje Bijele knjige „Investiciona na klimu u Crnoj Gori 2023“. Riječ je publikaciji u kojoj 43 članice Savjeta koje generišu više od 30% bruto domaćeg proizvoda (BDP) ocjenjuju stanje poslovnog ambijenta i navode ključne izazove sa kojima se suočavaju. Indeks lakoće poslovanja u Crnoj Gori za 2023. ocijenjen je sa 6,4 i drugu godinu zaredom bilježi pad.

Ko su članovi Savjeta za strane investicije?

U ovom trenutku Savjet stranih investitora broji 41 članicu. Što se tiče naših članica, neke od najvećih ću samo pomenuti, a to su recimo CKB banka, NLB banka, Addiko banka, zatim imamo iz turističkog sektora Adriatic Marinas, imamo Montenegro Stars, zatim tu su nam Jugopetrol, telekomunikacione kompanije Telekom, One, M:tel i drugi.

Bijela knjiga za 2024. godinu opet donosi loše ocjene za Crnu Goru?

Zapravo za 2023. godinu prvi put se desilo od kada se mjeri indeks lakoće poslovanja da bude negativna ocjena, odnosno došlo je do pada za 0,3 poena, tako da je ovogodišnji indeks 6,4. Kada pogledamo ukupan indeks vidimo da je i veliki broj pojedinačnih indeksa, odnosno indeksa sektora, takođe pao, tako da smo imali jedino da je pozitivno bankarstvo i ocjena nije promijenjena kod telekomunikacija.

Foto: Savjet stranih investitora

Šta je sve uticalo na loše ocjene i da li ste sa njima upoznali Vladu?

Razlog za to leži u više faktora. Sa jedne strane to su unutrašnji faktori, a sa druge strane ipak moramo govoriti o geopolitičkim prilikama koje su vladale 2023. godine. Znači, ono što strani investitori žele, to je jedna stabilnost i predvidljivost, tako da mislim da je to u značajnoj mjeri i uticalo da drugu godinu zaredom dođe do pada indeksa poslovanja. Znači, u ovom periodu zapravo ide taj proces upoznavanja Vlade sa Bijelom knjigom, tako da ono što je Savjet stranih investitora uradio jeste da je Bijela knjiga dostavljena svim ministrima. Takođe, smatrali smo i da Bijelu knjigu treba da dostavimo i određenim upravama kao i univerzitetima. Knjiga je dostavljena takođe i privrednim društvima i udruženjima jer smo željeli da sa ovom Bijelom knjigom svi zainteresovani budu upoznati. Pored ovoga, imali smo priliku da već na raznim portalima čitamo o Bijeloj knjizi, kao i da Bijela knjiga bude predstavljena u različitim emisijama. Sa druge strane, ono što će da bude urađeno jeste da će Bijela knjiga biti predstavljena i na Savjetu za konkurentnost, čiji članovi su svi ministri u Vladi Crne Gore, tako da će to biti još jedan način na koji će Bijela knjiga njima biti prezentirana. Pored ovoga, pošto na kraju Bijele knjige postoje i određene prepoznate barijere i preporuke, već su sve prepoznate preporuke i barijere poslate ministarstvima na mišljenje. To je praksa koja je postojala i ranijem periodu, tako da se očekuju njihovi odgovori, ali ono što je novina jeste da od ove godine Vladu pitamo i za prethodne preporuke, šta je u međuvremenu urađeno i da li je došlo do pomaka kada govorimo o njima.

Zbog čega ove godine Bijela knjiga nije predstavljena u društvu premijera, kao što se to inače radilo?

Ove godine nismo radili tu klasičnu promociju, a razlog je to što smo promijenili datum izdavanja Bijele knjige, tako da ćemo od novembra ove godine početi sa izdavanjem nove Bijele knjige, odnosno za 2024. godinu. Bijela knjiga će izaći u novembru. Razlog zašto smo se odlučili na ovaj korak jeste što Vlada donosi svoj plan i program tokom novembra i on se usvaja decembru, budžet se usvaja u decembru. I mi smo željeli da u tom trenutku, kad Vlada kreće sa radom na svom programu za narednu godinu, već ima ispred sebe Bijelu knjigu sa svim preporukama, jer im to može biti odličan izvor informacija, koji su to zakoni koje su strani investitori prepoznali da predstavljaju barijeru ili koje su to promjene koje treba napraviti i to je razlog zašto ove godine imamo dvije Bijele knjige. Tako da se ja iskreno nadam da ćemo u novembru, kada budemo imali prezentaciju Bijele knjige za 2024. imati ili premijera ili ministra ekonomije i ministra finansija. Tako da ćemo zajedno prezentovati Bijelu knjigu što je bio i običaj do sada.

Znači vi niste zvali premijera Milojka Spajića sad li on nije došao?

Nismo ga zvali, zato što je ipak ovo Bijela knjiga za 2023. godinu. Tako da to je bio period prije nego što je gospodin Spajić postao premijer. Tako da ćemo sigurno poziv uputiti za Bijelu knjigu za 2024. godinu.

Savjet je spremio i veliki broj preporuka za Vladu. Na šta se one konkretno odose?

Sve te preporuke treba gledati kao cijelinu. Ukoliko stvarno želimo da ekonomski ambijent u Crnoj Gori popravimo, ne možemo pojedinočno da gledamo, moramo da gledamo sve to. Jer nije jednako važno nekome ko radi o turističkom sektoru, kao nekome ko radi o energetici i tako dalje. I iz toga razloga je bitno da sva ministarstva budu upoznata sa Bijelom knjigom kako bi shvatili koje su to prepreke koje su strani investitori prepoznali da postoje u ekonomskom prostoru Crne Gore.

Da li ste ih već uputili Vladi?

Upravni odbor Savjeta stranih investitora je već imao u toku prethodnih pola godine dva sastanka sa premijerom kada su mu predstavljene najveće barijere koje su prepoznate na tržištu. Tako da ja se nadam da će saradnja sa premijerom da se nastavi, ne samo sa premijerom nego sa svim ministrima, zato što su oblasti koje pokrivamo veoma široke. Tako da nam je jako bitno da određene barijere rješavamo i na nižem nivou nego što je premijer. Ali svakako smatramo da je Savjet stranih investitora jedno tijelo, kao što smo već rekli koje generiše 30% bruto domaćeg proizvoda i jako je važno da ima dobru saradnju sa Vladom u cilju da se popravi ambijent u Crnoj Gori. I to ne samo zbog poslodavaca koji posluju u Crnoj Gori, već i zbog svih građana u Crnoj Gori. Jer će na taj način svima nama biti bolje.

Ako izostane reakcija, kakav će biti vaš odgovor?

Iskreno se nadam da će Vlada vrlo koncizno pročitati našu Bijelu knjigu, ne samo ovu, nego i sve naredne, zato što smatramo da je Bijela knjiga njima dobar pokazatelj na čemu treba da rade i koje su to barijere koje su prepoznate. I ja smatram, s obzirom na to da je jedna od naših osnovnih politika u Savjetu stranih investitora da insistiramo na rješavanju barijera koje prepoznaju naše članice, mi ćemo i dalje raditi na tome i nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor sa druge strane. Tako da, s obzirom na to da je Crna Gora zemlja gdje su rado dolazili strani investitori, nadam se da će tako da bude i ubuduće, i ono što treba da shvatimo jeste da je konkurencija zemalja Balkana kada govorimo o stranim investitorima izuzetno velika i moramo da se usmjerimo ka tome, da napravimo poslovni ambijent.