Folksvagenov dogovor sa Rivianom ukazuje na veće ambicije u Americi

BIZNIS Forbes 15. jul 2024. 23:05
featured image

15. jul 2024. 23:05

Folksvagenov (Volkswagen) plan da investira pet milijardi dolara u Rivianovu startap arhitekturu i softver za električna vozila signalizira da VW planira veliki pozitivan zaokret u svom poslovanju u SAD-u, kažu analitičari.

Plan ne sluti na dobro za njegovu softversku podružnicu Cariad koja se bori sa problemima ili njen obnovljeni brend Scout. Dogovor takođe postavlja pitanje o poteškoćama sa kojima se mlade, živahne organizacije suočavaju u radu sa ogromnim, zrelim konglomeratima kao što je VW.

„Ostaje da se vidi koliko će se Rivianova startap kultura i Folksvagenova ‘supertanker’ organizacija dobro uklopiti zajedno“, navela je investiciona banka UBS.

VW i Rivian su najavili da će osnovati zajedničko preduzeće za arhitekturu električnih vozila i softver. Kompanije su rekle da će ova investicija omogućiti Rivianu da ulaže u razvoj jeftinijih i manjih R2 SUV vozila koji bi trebalo da izađu na tržište 2026. godine.

Rivian trenutno prodaje R1S SUV i R1T pikap kamion. Zajednička kompanija će licencirati postojeći softver za korišćenje od strane Riviana i VW-a. R2 će biti prvi koji će ga koristiti. VW brendovi, uključujući Audi, Porše, Lamborgini i Bentli, će ga slijediti.

Kako piše Rojters, Rivian je gubio gotovo 40.000 dolara na svakom prodatom vozilu, ali je bio na stabilnijem tlu nego Fisker, koji je podneo zahtjev za bankrot.

Met Šmit (Matt Schmidt) iz Schmidt Automotive Research-a rekao je da ovaj potez sugeriše da se Folksvagen priprema da unaprijedi svoje poslovanje u SAD-u.

„Ovo je velika izjava o smanjenju rizika od Kine i pokušaju da se američko tržište dovede u red. Ovo je bio kamen spoticanja za izvršne direktore u Volfsburgu (u Njemačkoj) od pamtivijeka, gdje su se sasvim ispravno fokusirali na Kinu, ali možda ne tako inteligentno, zanemarujući SAD i stavljajući sva svoja jaja u samo dvije korpe – Evropu i Kinu, a ne u tri“, rekao je Šmit.

To bi mogao biti znak opasnosti za Scout.

„Dogovor sa Rivianom bi mogao da bude akcelerator za njihov najnoviji pokušaj da razbiju Ameriku koristeći Rivian tehnologiju ili alternativno ekser u njegovom sanduku“, rekao je Šmit.

Investiciona banka Berenberg je u „kratkoj napomeni“ rekla da će sporazum da ubrza razvoj softvera za Rivian i VW, „koristeći Rivianov dokazani dizajn na tržištu i integrisanu tehnologiju“, saopštio je Berenberg.

Berenberg je procijenio da će dogovor smanjiti pritisak na Cariad i dopuniti Folksvagenov aranžman sa XPENG-om iz 2023. godine za Kinu.

„Dok XPENG pokreće VW-ovu strategiju ‘U Kini za Kinu’, dogovor sa Rivianom će ubrzati razvoj softvera za Folksvagen na zapadnim geografskim oblastima, SAD i Evropi“, saopštila je banka Berenberg.

Banka UBS, koja ima preporuku za prodaju akcija VW-a, ukazala je na njegove prethodne probleme sa softverom.

„Softver i arhitektura električnih vozila pokazali su se kao izazovni za VW grupu tokom proteklih nekoliko godina; stoga bi investicija i zajedništvo sa Rivianom, kompanijom koja se dokazala u specijalizaciji u ovoj oblasti, trebalo da ojača buduće proizvode Folksvagena, dok u teoriji smanjuje troškove i rizike razvoja“, navodi UBS u izvještaju.

„Za nas, logična posljedica novog partnerstva je to da izgleda da VW-ova softverska jedinica Cariad mora da bude odgovarajuće veličine, kako bi se izbjegla dupla potrošnja. Takođe se pitamo zašto VW održava svoju investiciju od pet milijardi eura u Scout-u, obnovljenom američkom brendu koji VW koristi za razvoj ponude za električna vozila u segmentu robusnih SUV vozila. Vidjeli bismo značajno potencijalno preklapanje sa Rivianom ovdje“, saopštio je UBS.

Šmit je rekao da, ako VW može da se vrati svojim slavnim danima u SAD-u, to će generalnom direktoru VW grupe Oliveru Blumeu obezbijediti impresivan rekord.

„Ako on (Blume) uspije u SAD-u, to bi moglo da bude jednako veliki korak kao kada je bivši izvršni direktor VW-a Karl Han (Carl Hahn) odlučio da udvostruči ulaganje u Kinu. Igra u globalnoj automobilskoj industriji u budućnosti vjerovatno će biti širenje opklada globalno kako bi vam pomogao da se krećete u nestabilnim geopolitičkim vjetrovima. Vidimo kako Blum to radi sa Rivijanom“, rekao je Šmit.

Neil Winton, saradnik Forbesa

Volkswagen’s Rivian Deal Points To Bigger U.S. Ambitions