Američka Tajna služba ima veći budžet nego ikad – kako koristi taj novac?

AKTUELNO Forbes 15. jul 2024. 16:22
featured image

15. jul 2024. 16:22

U satima nakon što je mladić iz Pensilvanije ispalio nekoliko hitaca u bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump), nekoliko članova Kongresa pozvalo je na istragu kako bi se otkrilo kako je moguće da je Tajna služba, čiji je posao da štiti predsjednike, kandidate i njihove porodice, dopustila da se takvo nešto dogodi.

Na konferenciji za medije u subotu, predstavnici FBI-ja i pensilvanijske policije upitani su o zgradi s koje je napadač navodno pucao. “Na ta pitanja mora odgovoriti Tajna služba,” rekao je Kevin Rojek, šef ureda FBI-ja u Pitsburgu. Na konferenciji nije bilo predstavnika Tajne službe.

Predsjednik nadzornog odbora u Kongresu Džejms Komer (James Comer) u subotu je poslao pismo u kojemu traži da se direktorica Tajne službe, Kimberli Čitl (Kimberly Cheatle), pojavi na svjedočenju 22. jula. “Zbog ovoga bi trebale padati glave,” napisao je kongresmen Tim Barčet (Tim Burchett) na X-u i podržao pozive za saslušanje već ovog sedmice.

Budžet od 3 milijarde dolara

Zvaničnici će između ostalog pod lupu sigurno staviti budžet Tajne službe. Agencija je u budžetu za 2024. godinu dobila više od tri milijarde dolara od poreskih obveznika – više u odnosu na prošlogodišnjih 2,78 milijardi dolara. To je definitivno najveća količina novca koju je Tajna služba ikada imala na raspolaganju. Čak i ako se u obzir uzme stopa inflacije, tih tri milijarde dolara još je za 100 miliona dolara više od prošlogodišnjeg budžeta i najviši iznos barem od 2014, pokazuje Forbesova analiza.

Kimberli Čitl, Foto: YouTube/Printscreen

Agencija, koja funkcioniše u sklopu Ministarstva državne bezbjednosti, već je ove fiskalne godine do kraja maja potrošila 1,8 milijardi dolara (fiskalna godina američke vlade počinje 1. oktobra). Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je Tajna služba na “operacije zaštite” potrošila više od 800 miliona dolara, a još 500 miliona na terenske operacije i 300 miliona dolara na “podršku”. Još 75 miliona potrošili su na obuku i profesionalni razvoj, 50 miliona dolara na “zaštitničke protivmjere” i 20 miliona na računarsku forenziku. Portparol agencije na X-u je u nedjelju objavio da je služba nedavno pojačala obezbjeđenja bivšeg predsjednika Trampa.

Noviji skandali

Čitl će možda takođe morati odgovarati na pitanja o skandalima koji su se u agenciji zaredali posljednjih godina. Prije dvije godine, četiri agenta – uključujući jednog koji je štitio Bajdenovu suprugu Džil Bajden (Jill Biden) – navodno su prevarila dvojica muškaraca prerušena u savezne agente koji su im u periodu od nekoliko mjeseci davali poklone. Drugi neugodni incidenti uključuju skandal vezan za prostituciju u Kolumbiji 2012. godine, proboj ograde Bijele kuće 2014. godine i jednog agenta koji je 2021. javno optužio Bajdenove glasače za izdaju nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

Tajna služba predsjednike štiti od 1901. godine, nakon atentata na Vilijama Mekinlija (William McKinley). Njihova uloga proširila se i na bivše predsjednike i njihove supruge 1965. godine, nakon ubistva Džona Kenedija (John F. Kennedy), a važne kandidate i njihove supružnike su počeli štititi 1968. godine, kada je Robert Kenedi (Robert F. Kennedy) ubijen tokom svoje predsjedničke kampanje.

Zaposleno 3000 agenata

Robert Kenedi Jr., sin Bobija (Bobby) Kenedija koji je trenutno nezavisni predsjednički kandidat, nekoliko je puta zatražio zaštitu Tajne službe, ali svaki put ga je Ministarstvo odbilo uz argument da on ne ispunjava definiciju važnog kandidata. Ni Kenedijev štab ni Ministarstvo nisu odgovorili na upite za komentar.

Danas Tajna služba ima preko 3000 agenta, kao i dodatnih 1300 uniformisanih službenika i 2000 zaposlenih, piše na službenim stranicama. Te brojke mogle bi uskoro rasti: u nedjelju su članovi Zastupničkog doma najavili planove za predlog zakona koji će osmisliti obje stranke, a koji bi predvidio dodatnu zaštitu za Trampa, Bajdena i Roberta Kenedija juniora.

Kyle Khan-Mullins, Forbes
The Secret Service Has Access To More Money Than Ever
(Prevela: Nataša Belančić)