Potpredsjednik NCR Atleosa Bartlomij Šliva: Želimo da pomognemo crnogorskom finansijskom sektoru

BIZNIS Danijela Lasica 30. jun 2024. 11:17
featured image

30. jun 2024. 11:17

NCR Atleos,  globalna finansijsko-tehnološka kompanija, želi da sa partnerima u Crnoj Gori pomogne crnogorskom finansijskom sektoru da radi na moderan, novi i efikasniji način u saradnji sa partnerima u Crnoj Gori.

To je za Forbes magazin rekao potpredsjednik NCR Atleosa za Centralnu i Istočnu Evropu Bartlomij Šliva (Bartlomiej Sliwa), koji je nedavno boravio u Podgorici.

Porijeklo NCR Atleosa seže do NCR Corporation, koja je bila jedna od najvećih korporativnih organizacija u Sjedinjenim Državama, još iz 19. vijeka, prije nego što se kompanija nedavno podijelila na dva dijela 2023. godine: NCR Atleos i NCR Voyix. NCR Atleos sada je fokusiran na pružanje usluga i IT rješenja finansijskim institucijama. Specijalnost NCR Atleosa su IT rješenja za banke, s posebnim naglaskom na automatizaciju načina na koji klijenti obavljaju bankarske transakcije.

U Crnoj Gori ova kompanija sarađuje sa Printek grupom (Printec Group), a klijenti su im neke od najvećih banaka. Najveći klijenti NCR-a obično su velike banke unutar svake zemlje, a posluju širom svijeta.

U Crnoj Gori su ponosni na suradnju s Erste bankom, Hipotekarnom bankom, Adriatic bankom i Lovćen bankom.

NCR je prije dvije godine otvorio Tehnološki park u Beogradu, koji je bio vodeći objekt na globalnom nivou. Investicija je bila značajna, a prije razdvajanja kompanije zapošljavala je 5.000 ljudi. Sada, pod NCR Atleos, park ima 2.500 zaposlenih.

Što se tiče njihove saradnje u Crnoj Gori, NCR Atleos, kako kaže Šliva, ima blisko partnerstvo s Printek (Printec) grupom, koje traje gotovo 30 godina.

Što se tiče budućih planova u Crnoj Gori, NCR Atleos trenutno ne predviđa nikakve nove investicije u zemlji.

Foto: NCR Atleos

Šta je NCR i koji su vaši proizvodi i usluge?

Mi sebe nazivamo tehnološkim startapom sa 130 godina istorije. 130 godina zato što naše porijeklo vodi od NCR korporacije, koja je jedna od najvećih korporativnih organizacija u SAD, koja zapravo datira iz 19. vijeka. Ali nedavno smo podijelili kompaniju na dva dijela (NCR Atleos i NCR Voyix) i sada se fokusiramo na pružanje usluga i IT rješenja finansijskim institucijama. Dakle, u tom smislu smo vrlo mladi, vrlo agilni, i tražimo načine za širenje našeg poslovanja, zato smo startap. Dakle, ponovo, mi smo startap sa 130 godina istorije i pitate nas o proizvodima – naša specijalnost su IT rješenja za finansijske institucije i naša posebna specijalnost je automatizacija načina na koji klijenti komuniciraju i obavljaju transakcije sa bankama.

Ko su vaši najveći klijenti i gdje poslujete?

Naši najveći klijenti su obično velike banke, najveće banke u zemlji. To je uvijek naš cilj i u većini zemalja sarađujemo sa najvećim institucijama.

Koje klijente imate u Crnoj Gori?

Veoma smo ponosni što imamo klijente i ovdje, sarađujemo sa Erste bankom, Hipotekarnom bankom, Adriatic bankom i Lovćen bankom.

Foto: Forbes Crna Gora/Printscreen

Prije dvije godine otvorili ste Tehnološki park u Beogradu, koja je vrijednost investicije i koliko ljudi radi u tom parku?

Da, rekao bih da je beogradski Tehnološki park zaista naš ponos, to je najveći NCR objekat u svijetu i naravno, investicija je bila jedna od najvećih koje smo uradili u posljednjih nekoliko godina. Prije podjele kompanije, tamo je radilo 5.000 ljudi, a sada, nakon podjele kompanije, NCR Atleos ima 2.500 zaposlenih koji rade tamo i moram reći da je zaista impresivno vidjeti kako ovaj centar podržava NCR tehnologiju, razvoj i operacije širom svijeta. Imamo zaista veoma obrazovane, veoma posvećene i veoma vrijedne ljude iz Srbije i okolnih zemalja koji rade tamo.

U Crnoj Gori trenutno poslujete sa Printek grupom, kakva je to saradnja?

Ovo je veoma, veoma bliska saradnja koja traje skoro 30 godina. Printek grupa je najveći poslovni partner NCR-a u svijetu i već dugi niz godina podržava naše poslovanje, našu ekspanziju na Balkanu kao i u ovim zemljama i veoma smo ponosni što radimo sa Printecom ovdje, uz podršku lokalne Printec organizacije i generalnog direktora gospodina Davora Jaćimovića.

Da li imate saradnju sa nekim drugim u Crnoj Gori?

Nemamo druge partnere u Crnoj Gori, tako da radimo isključivo sa Printekom kao našim partnerom za ovu zemlju.

Da li planirate?

Trenutno ne planiramo nikakvu ekspanziju.

Možemo li očekivati NCR investicije ili neke nove projekte u Crnoj Gori u bliskoj budućnosti?

Ne planiramo investicije u ovoj zemlji za stvaranje bilo kakvog specifičnog NCR objekta, ali naravno, naša ambicija je da podržimo Printek u pomaganju bankama sa našim tehnologijama da realizuju svoje zadatke, da se šire, grade novo poslovanje i da komuniciraju sa klijentima na moderan način.

Kakvo je iskustvo u radu sa kompanijom u Crnoj Gori? Da li ste zadovoljni?

Veoma smo zadovoljni. Mislim da je ovo trenutno saradnja sa mnogo perspektiva. Imao sam zadovoljstvo da upoznam nekoliko izvršnih direktora banaka ovdje. Impresioniran sam kako planiraju da prošire svoje prisustvo, da rade stvari na moderan način, na novi način, na efikasniji način i zaista se nadam da zajedno sa Printekom i NCR-om možemo pomoći finansijskoj industriji u Crnoj Gori u ovoj misiji.