Envidia je postala najvrijednija kompanija u svijetu, a ovo su dioničari koji ubiraju milijarde dolara

BOGATSTVO Forbes 24. jun 2024. 13:54
featured image

24. jun 2024. 13:54

Envidia (Nvidia) je skinula dugogodišnjeg lidera, kompaniju Majkrosoft (Microsoft), s trona najvrijednije kompanije u svijetu u utorak, 18. juna, kada su joj dionice porasle 3,5 posto (135,60 dolara), što je bilo dovoljno da dosegne tržišnu vrijednost od 3,33 biliona dolara. A iza tih rezultata bili su srećni dioničari. Izvršni direktor kompanije o kojoj svi pričaju, Džensen Huang (Jensen Huang), nije jedini koji se obogatio zahvaljujući velikom rastu dionica Envidije.

“Započela je sljedeća industrijska revolucija,” rekao je prije mjesec jedan od osnivača i izvršni direktor Envidije Džensen Huang tokom tele-konferencije o kvartalnoj zaradi. “Kompanije i države pokreću saradnju s Envidijom kako bi bilione dolara vrijednim bazama tradicionalnih data centara donijele ubrzano računarstvo i izgradile nove vrste data centara, AI fabrike, za proizvodnju vještačke inteligencije.”

Od meteorskog rasta Envidije niko nije imao više koristi od Huanga. Prije pet godina njegovo bogatstvo iznosilo je 4 milijarde dolara i bio je 546. na Forbesovoj listi svjetskih milijardera. Prije nešto više od godinu popeo se na 76. mjesto sa 21 milijardom dolara, a sada je 12. najbogatiji čovjek svijeta s bogatstvom od 115 milijardi dolara, i to zahvaljujući činjenici da je tržišna kapitalizacija Envidije premašila 3,2 biliona dolara. Huang ima gotovo 4 posto udjela u kompaniji.

Lista srećnih dioničara je podugačka, a iznosi vrtoglavo visoki

Iako je on najpoznatiji dioničar Envidije, postoji i mnogo drugih osim Huanga koji su imali lične koristi od rasta dionica. Među onima koji su dobili najviše nalazi se pet direktora, uključujući izvršnu finansijsku direktoricu Kolet Kres (Colette Kress) i generalnog savjetnika Tima Tetera, kao i četiri nezavisna člana odbora koji zajedno posjeduju dionice u vrijednosti preko 10 milijardi dolara.

Jedan od tih članova odbora je milijarder Mark Stivens (Mark Stevens), koji je u Envidiju ušao 1993. godine, kada je osnovana. On je bio novi partner u Sequoi kada je osnivač Don Valentajn (Don Valentine) dobio poziv od osnivača LSI Logica, Vilfreda Korigana (Wilfred Corrigan). “Imamo jednog klinca ovdje u LSI-ju i žao mi je što odlazi odavde. Trebali biste ga proučiti,” rekao je Korigan navodno Valentajnu. Valentajn i Stivens sastali su se s Huangom koji im je predstavio ideju za kompaniju koja bi dizajnirala 3D grafičke čipove za kompjuterske igrice. “Činilo nam se intrigantno,” kaže Stivens. Seqoia je u kompaniju uložila milion dolara u sklopu investicije koja je vrijednost nove kompanije procijenila na samo 7 miliona dolara, pokazuju podaci Pitchbooka. Stivens je tada radio u Intelu i bio mladi stručnjak u Sequoi za poluprovodnike, a odlučio se pridružiti odboru Envidije. Otišao je 2006. godine kada su partneri Sequoie počeli odlaziti iz odbora javnih kompanija kako bi se fokusirali na one privatne. Godine 2008. Stivens se počeo povlačiti iz Sequoie, a Huang ga je pozvao da se ponovno pridruži odboru. Upravo zbog ranog ulaganja Sequoie, Stivens sada ima dionice Envidije u vrijednosti 5 milijardi dolara, ali kaže da nije u odboru zbog novca. “Volim naš odbor. Mislim da bi lako mogao biti najbolji u Americi.”

Investitora i bivšeg tehnološkog direktora Bruka Sivela (Brooke Seawell) kolega Harvi Džons (Harvey Jones) uvjerio je da se Envidijinom odboru pridruži 1997. godine. Njih dvojica upoznali su se dok je Sivel bio viši podpredsjednik za finansije i poslovanje u Synopsysu gdje je Džons bio izvršni direktor. Envidia je bila “u industriji grafičkih poluprovodnika, koja je bila strašno kompetitivna… a izvršni direktor imao je jedva nešto više od 30 godina. Nije nigdje radio ni kao podpredsjednik prije nego je sam osnovao kompaniju,” prisjeća se Sivel. “Pogledao sam u to sve i pomislio da baš i ne izgleda realno.” Ipak, Džons je bio uvjerljiv, a Emvidia je tražila nekog s iskustvom u finansijama i izvođenjem kompanija na berzu, što je Sivel učinio u Synopsysu. Sivel je sada vlasnik dionica u vrijednosti 700 miliona dolara.

Jedan čovjek koji je propustio zaraditi silne milijarde je suosnivač i bivši tehnološki direktor Kertis Prim (Curtis Priem). Kada je kompanija izašla na berzu 1999. godine, Prim je imao isti broj dionica kao i Huang, ali kompaniju je napustio prije nešto više od 20 godina. Da je zadržao svoje dionice, sada je mogao biti multimilijarder. Prim je prodao ili donirao sve svoje dionice Envidije do 2007. godine, rekao je lani za Forbes, a trenutno finansira kvantni računar koji vrijedi tri puta više od njegovog trenutnog bogatstva od gotovo 50 miliona dolara.

Veliki fokus na timski rad

Kompanija nije stala nakon što su neki suosnivači napustili svoje uloge. Sivel, koji u odboru sjedi već gotovo 27 godina, to pripisuje Huangovom vođstvu. “AI postoji kao koncept već mnogo godina, ali Džensen je shvatio da bi ona mogla postati stvarna uz dovoljno računarske snage,” kaže on. Huang dio svog vremena provodi fokusirajući se ne samo na tehnologiju, već i na timski rad i pomaganje zaposlenima da rade na onome što ih zaista zanima. To je razlog za izuzetno nisku stopu davanja otkaza – samo 3 posto godišnje, kaže Sivel. Većina kompanija u Silicijumskoj dolini ima stopu od 15 posto.

“Džensen će prvi reći da smo imali mnogo uspona i padova i da smo napravili mnogo grešaka. Ali mi smo iz naših grešaka nešto naučili i stalno se poboljšavamo.

Forbes Hrvatska donosi vam popis top pet trenutnih direktora u Envidiji koji su se najviše obogatili, dok na Forbesu možete pročitati cijeli popis od 10 najvećih dobitnika procvata Envidije. Oni su ukupno u posljednjih mjesec postali bogatiji za nevjerovatnih 36 milijardi dolara.

1. Džensen Huang

Izvršni direktor Envidije

BOGATSTVO:115 milijardi dolara
TRENUTNA VRIJEDNOST DIONICA ENVIDIJE:114 milijardi dolara
PROCIJENJENA ZARADA OD PRODAJE DIONICA:1,5 milijardi dolara

Huang je daleko dogurao od studenta koji je u školi u Kentakiju čistio WC-e. Ipak, u februaru je u podkastu Acquired rekao kako, da može sve ponoviti ispočetka, ne bi krenuo u osnivanje Envidije jer nije shvatao koliko je to teško. Kaže kako stalno radi, 24 sata dnevno, sedam dana sedmično. “Sjednem da pogledam film i ne sjećam ga se jer cijelo vrijeme razmišljam o poslu,” rekao je prošlog mjeseca u intervjuu sa suosnivačem Strajpa (Stripe) Patrikom Kolisonom (Patrick Collison). U istom intervjuu rekao je i da ne vjeruje u sastanke jedan-na-jedan ni davanje otkaza. U martu je Huang uveo novi plan za prodaju šest miliona dionica Envidije, što je manje od 1 posto njegovog udjela, tokom sljedeće godine.

2. Mark Stivens

Član odbora

BOGATSTVO:8,7 milijardi dolara
TRENUTNA VRIJEDNOST DIONICA ENVIDIJE:5,2 milijardi dolara
PROCIJENJENA ZARADA OD PRODAJE DIONICA:400 miliona dolara

Dugogodišnji investitor Mark Stivens bio je partner u Sequoia Capitalu dok je kompanija investirala u PejPal (PayPal), Linkdin (LinkedIn), Gugl (Google) i, naravno, Envidiju, 1993. godine kada je Envidia bila tek osnovana i vrijedila samo 7 miliona dolara. U odboru Envidije bio je od 1993. do 2006., a potom se vratio dvije godine kasnije. Stivens je prošlog mjeseca prodao dionice u vrijednosti više od 120 miliona dolara, a ima i manjinski udio u košarkaškom klubu Golden Stejt Voriors (Golden State Warriors), gdje je i član izvršnog odbora. Sequoiu je napustio 2021. godine i sada investira uglavnom kroz svoju kompaniju S-Cubed Capital.

3. Tenč Koks (Tench Coxe)

Član odbora

BOGATSTVO:5,7 milijardi dolara
TRENUTNA VRIJEDNOST DIONICA ENVIDIJE:4,8 milijardi dolara
PROCIJENJENA ZARADA OD PRODAJE DIONICA:400 miliona dolara

Kao i Stivens, i Koks je bio investitor, a predstavljao je kompaniju Sutter Hill Ventures. I on se pridružio odboru Envidije u godini kada je kompanija osnovana. Iako je iz Suttera otišao 2020. godine, nikada nije napustio odbor Envidije, a sada ulazi u četvrtu deceniju na poziciji direktora. Koks je treći najveći insajderski dioničar u kompaniji, a također ima dionice u softverskoj kompaniji Snowflake u koju je uložio i Sutter Hill.

4. Harvi Džons

Član odbora

BOGATSTVO:1,4 milijardi dolara
TRENUTNA VRIJEDNOST DIONICA ENVIDIJE:1 milijarda dolara
PROCIJENJENA ZARADA OD PRODAJE DIONICA:300 miliona dolara

Džons se odboru Envidije pridružio 1993. zajedno sa Stivensom i Koksom. Preko tri decenije Džons je preduzetnik, tehnološki stručnjak i investitor. On je jedan od osnivača tech kompanija Daisy Systems 1981. i Tensilica 1997. godine, a bio je i izvršni direktor Synopsysa, kompanije koja danas vrijedi preko 80 milijardi dolara. Ovih dana on uglavnom investira kroz svoju kompaniju Square Wave Ventures.

5. Kolet Kres

Izvršna finansijska direktorica

TRENUTNA VRIJEDNOST DIONICA ENVIDIJE:700 miliona dolara
PROCIJENJENA ZARADA OD PRODAJE DIONICA:50 miliona dolara

Izvršna podpredsjednica i izvršna finansijska direktorica Envidije, Kres se kompaniji pridružila 2013. godine, kada su prihodi kompanije iznosili samo 4,3 milijarde dolara. Otada je nadzirala jedan od najvećih rasta prihoda u istoriji: u godini do januara, Envidia je ostvarila 60,9 milijardi dolara prihoda – 15 puta više nego prije 10 godina. Kres se navodno Envidiji pridružila nakon što su joj o kompaniji pričala njena dva sina, tada s 8 i 10 godina, koji su znali za kompaniju jer je proizvodila čipove za njihove omiljene kompjuterske igrice. Prije Envidije, Kres je tri godine bila finansijska direktorica Cisco odjela, a 13 godina je provela i u Majkrosoftu.

Phoebe Liu, Forbes; Kerry A. Dolan, Forbes
These 10 Nvidia Shareholders Have Gotten $36 Billion Richer In A Month
(Prevela: Nataša Belančić)