Mask povlači tužbu protiv OpenAI

AKTUELNO Forbes 13. jun 2024. 09:54
featured image

13. jun 2024. 09:54

Osnivač i i izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask (Elon Musk), povukao je tužbu protiv OpenAI, što je najnoviji razvoj događaja u dugotrajnim tenzijama između najbogatije osobe u svijetu i kompanije za vještačku inteligenciju.

Mask je povukao tužbu koja je podnijeta u Kaliforniji, dan prije nego što je zbog zahtjeva za odbacivanje od strane OpenAI-ja trebalo da bude saslušan pred sudijom, izvještava Blumberg (Bloomberg).

Mask, koji je suosnivač OpenAI-a zajedno sa izvršnim direktorom ove kompanije Semom Altmenom (Sam Altman), tvrdio je u svojoj tužbi da kompanija razvija vještačku opštu inteligenciju „da bi maksimizovala profit za Majkrosoft (Microsoft), umjesto da radi za dobrobit čovječanstva“.

Maskova tužba zahtijevala je suđenje pred porotom i da OpenAI, koji ima mješovitu neprofitnu i profitnu strukturu, plati štetu dobrotvornoj organizaciji.

Tužbu je povukao samo jedan dan nakon što je tvitovao da je nedavno objavljena integracija ChatGPT-a kompanije OpenAI u Ajfon (iPhone) uređaje „neprihvatljivo kršenje beybjednosti“.

Mask je rekao da će Epl (Apple) uređaji biti zabranjeni u njegovim kompanijama ako integracija bude realizovana.

Tužba je podnijeta u martu i izazvala je javni odgovor kompanije OpenAI. Naime, iz ove kompanije navedeno je da je u svojim počecima Mask priznao potrebu za profitabilnom granom kako bi pomogao u obezbjeđivanju finansiranja – nešto što će kasnije kritikovati u svojoj tužbi.

Takođe, tvrde da je Mask 2017. želio da ima većinski udio i da bude njen izvršni direktor.

Mask je sljedeće godine napustio OpenAI zbog ličnog sukoba interesa kao izvršni direktor Tesle. Protivio se i saradnji OpenAI-a sa Majkrosoftom, koji je investirao više od 13 milijardi dolara u OpenAI, tvrdeći da je kompanija istakla profit kao prioritet, a akcionare stavila ispred bezbjednosti vještačke inteligencije.

U februaru je tvitovao da je OpenAI postala zatvorena, „maksimalno profitabilna kompanija efektivno kontrolisana od strane Majkrosofta“.

Juče je objavljeno da mreža X provjerava činjenice nakon što je Ilon Mask iznio žestoku kritiku protiv Epla zbog planova kompanije da integriše popularnog chatbota iz OpenAI-a u svoje uređaje.

„Ukoliko zaista Epl u operativni sistem Ajfon-a direktno integriše ChatGPT, uvešćemo kontra mjere vezane za korišćenje telefona i drugih Eplovih uređaja“, poručio je Mask.

Mask je čak prijetio da će zabraniti ove uređaje u svojim kompanijama zbog bojazni od sigurnosti.

Rekao je da je „apsurdno“ pomisliti da Epl, kompanija koju je nazvao „nedovoljno pametnom da napravi sopstvenu vještačku inteligenciju“, može osigurati da OpenAI zaštiti bezbjednost i privatnost svojih uređaja, dodajući da tehnološki gigant „nema pojma šta se zapravo dešava kada preda vaše podatke OpenAI-u“.

„Ako Epl integriše OpenAI tada će Epl uređaji biti zabranjeni u mojim kompanijama. To je neprihvatljivo kršenje bezbjednosti”, napisao je ranije Mask na svom X nalogu.

Antonio Pequeño IV, Robert Hart, Forbes

Elon Musk Drops Breach Of Contract Lawsuit Against OpenAI

X Fact Checks Elon Musk After He Blasts Apple-OpenAI Partnership As ‘Creepy’ Privacy Nightmare