Mask se sada protivi američkim carinama na kineska električna vozila

BIZNIS Forbes 25. maj 2024. 09:57
featured image

25. maj 2024. 09:57

Izvršni direktor i vlasnik Tesle Ilon Mask (Elon Musk) rekao je juče da je protiv američkih carina na kineska električna vozila (EV) i da ne podržava mjere koje narušavaju tržište, odnosno da se protivi potezu američke vlade da uvede 100% carine na kineska električna vozila koje je Bajdenova administracija objavila prošle sedmice.

To je promjena stava u odnosu na primjedbe koje je davao ranije ove godine, kada je upozorio na prijetnju da će se kineske kompanije koje proizvode električne automobile predstaviti globalnim proizvođačima automobila bez trgovinskih barijera.

Obraćajući se na Vivatech konferenciji u Parizu putem video linka, Mask je rekao: „Ni Tesla ni ja nismo tražili ove carine i zapravo sam bio iznenađen kada su objavljene“.

Američki predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) uveo je ranije ovog mjeseca nove carine na niz kineskih proizvoda, uključujući i električna vozila, u namjeri da se ojača američka proizvodnja.

Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Mask je naveo da odluke koje sputavaju slobodu razmjene ili narušavanja tržišta nisu dobre.

Takođe je dodao da se Tesla „prilično dobro takmiči“ na kineskom tržištu i da generalno ne podržava nikakve tarife i poreske olakšice za električna vozila ili vozila na gas.

Najnovije Maskove primjedbe su odstupanje od upozorenja koje je izdao o kineskim električnim vozilima ranije ove godine, a koja su, izgleda, pozivala na intervenciju vlade.

Šta je Mask rekao početkom ove godine

U januaru je Mask rekao da su kineski proizvođači električnih vozila „najkonkurentniji u svjetskoj automobilskoj industriji“ i da vjeruje da će imati „značajan uspjeh“ na globalnom nivou „u zavisnosti od toga kakve tarife ili trgovinske barijere budu uspostavljene“.

Generalni direktor Tesle je tada upozorio da će „ako ne budu uspostavljene trgovinske barijere, one prilično uticati na većinu drugih kompanija u svijetu“.

Kina je Teslino najveće strano tržište i tamo se proizvođač automobila suočava sa jakom konkurencijom domaćih brendova kao što su BYD i Nio.

Mask je pohvalio ove kompanije posljednjih godina, rekavši da ih „veoma poštuje“ i da će „neke kompanije iz Kine najvjerovatnije biti druge iza Tesle“ u globalnoj trci EV.

Mask je na konferenciji upitan i da li su tarife zeleno svjetlo za Teslu da napreduje sa niskobudžetnim modelom i da li postoji vremenski okvir za to, ali je izvršni direktor Tesle odbio da iznese detalje, napominjući da ne voli da odgovara na pitanja koja bi direktno uticala na cijenu akcija kompanije.

Maskovi komentari dolaze usred spekulacija o budućnosti njegovih planova za jeftine automobile.

Prošlog mjeseca, Rojters je izvijestio da Tesla zaustavlja rad na jeftinijem električnom vozilu kako bi se fokusirao na samovozeće robotaksije. Mask je demantovao izvještaj, tvitujući da „Rojters laže (ponovo)“, ali nije naveo detalje.

Vozilo Tesla po cijeni od oko 25.000 dolara bio je dugo proklamovani cilj Maska i njegove kompanije, a milijarder je ranije rekao da očekuje da će model biti dostupan u drugoj polovini 2025.

Prošle nedjelje, Bajden je pokrenuo nova povećanja carina na uvoz kineskih električnih vozila, poluprovodnika, baterija i čelika.

Glavni potez bilo je povećanje carina na kineska električna vozila sa 25% na 100%. Bijela kuća je saopštila da su nameti neophodni za borbu protiv „nepoštene trgovinske prakse Kine“ i njene neobuzdane „krađe intelektualne svojine“ i navike da „preplavi globalna tržišta izvozom sa vještački niskim cijenama“.

Siladitya Ray, Forbes

Musk Now Says He Opposes Tariffs On Chinese EVs—Here’s What He Had Said Earlier