Jahta koju je koristio Vinston Čerčil biće obnovljena u britanskom brodogradilištu

LIFESTYLE Forbes Hrvatska 23. feb 2024. 12:35
featured image

23. feb 2024. 12:35

Amazone, 39-metarska jahta koju je svojevremeno koristio i nekadašnji britanski premijer Vinston Čerčil (Winston Churchill) otegljena je u britansko brodogradilište Pendenis na restauraciju.

Posljednjih 19 godina nalazila se trajno privezana na obali rijeke Sene blizu Pariza. Njen vlasnik bila je francuska arhitektica Mireille Huet koja ju je jedno vrijeme i iznajmljivala preko Tripadvisora. Već neko vrijeme imala je želju prodati je zbog previsokih troškova održavanja, ali nije joj bilo svejedno kome. Američki Forbes još 2016. godine je izvještavao da je za nju tražila dva miliona eura. Ciljala je na nekog kolekcionara ili istoričara, zbog čega je odbila i ponudu koju je dobila od jednog arapskog princa.

Restauraciju će obavljati G.L. Watson & Co, dok je Sevenstar Yacht Transport bio zadužen za njeno tegljenje, a potom i ukrcaj na brod koji ju je dopremio do brodogradilišta.

Jahta Amazone (lijevo); Foto: Sevenstar Yacht Transport

Amazone je 1936. godine izgradilo britansko brodogradilište Thornycraft. Mijenjala je ime u Welsh Liberty i My Evangeline, ali joj je ubrzo vraćeno originalno. Bila je u vlasništvu britanske Vlade, koristio ju je Čerčil, a koristila se i u vojnim operacijama u drugom svjetskom ratu. Obnavljana je 1990. i 2005. godine kad ju je Huet kupila od neimenovanog “luksuznog gangstera”.

Jahta može ukrcati 60 ljudi, a nudi kabinski smještaj za 12 gostiju. Opremljena je đakuzijem, sobom za sastanke, blagovaonicom i salonom. Pokreću je dva dizelska motora snage 700 konjskih snaga,  a uz brzinu od 11 čvorova ima autonomiju od oko 4000 nautičkih milja. Odnosno 7400 kilometara.

Bojan Bajgorić Šantić, Forbes Hrvatska